10 Kasım 2016 Perşembe

Tekrar Hamile Kaldığınızda

İkinci (veya daha fazla) çocuğunu bekleyen bir kadına genellikle multipara veya kısaca mulhip deriz. Bir muhip olarak, bu hamileliğinizi duygusal açıdan ilki kadar heyecan verici bulmayabilirsiniz. Hamilelik artık yeni bir şey değildir ve parlaklığım kısmen kaybetmiş olabilir. Bu nedenle ve diğer çocuğunuzla da ilgilenmeniz gerektiğinden, ilkine oranla hamileliğe daha az odaklanabilirsiniz.

Her hamileliğin diğerlerinden değişik olsa da, İkinci hamilelik ilkine göre bazı öngörülebilir farklılıklara sahiptir. Bebeğin hareketlerini bir ay daha önce hissetmeye başlayabilirsiniz çünkü artık duyguları daha kolay fark edersiniz. Karın kaslarınız önceki hamileliğinizde daha kolay gevşemeye alıştığından, karnınız daha çabuk irileşebilir ve hamileliğiniz daha çabuk fark edilir hâle gelebilir. Leğen bölgesindeki bağlarınız bu kez daha çabuk yumuşayabilir. Bebeği daha aşağıda taşıdığınızı da fark edebilirsiniz. Braxton-Hicks büzülmeleri daha fazla sayıda ve daha kolay fark edilebilir olabilir, özellikle de hamileliğin sonlarına doğru. Bu önceki rahatsızlıklar ve fiziksel değişiklikler size keyif vermese de, hamileliğinizin daha öncekine oranla daha hazır bir bedende gerçekleştiğini bilebilirsiniz.

Öncekine oranla, bu hamileliğe kendinizi duygusal açıdan daha az odaklayabilirsiniz. Dikkatiniz, ceninle İlgili düşüncelerden yeni bir bebeği aileye katmakla ilgili düşüncelere kayabilir. Bunun bir nedeni, bu kez yeni doğmuş bir bebeğin annesi olarak kendinizle ilgili daha net bir resme sahip olmanızdır. Bu hamileliğinizde eşiniz de daha az ilgili olabilir çünkü artık daha deneyimlidir ve gerek sizin sağlığınız, gerekse bebeğin sağlığıyla ilgili endişeleri azalmıştır.

Bu kez de doğum kurslarına katılmanız gerekir mi? İlk hamileliğinizde doğum kurslarına katılmış olsanız bile, tekrar kurslara katılmak için bazı iyi nedenler vardır; özellikle de kişisel ihtiyaçlarınıza göre tasarlanmış daha yeni dersler İçin. Doğum sancıları ve dayanma teknikleriyle ilgili dersleri yeniden gözden geçirmenin yanı sıra, daha yeni dersler bu hamileliğin öncekine oranla nasıl farklı olacağı konusunda sizi hazırlar. Kardeşleri hazırlamak ve evi birden fazla çocuğa hazırlamak konusunda size fikirler verebilir. Ayrıca, bu bebeğe odaklanmanız ve duygusal bağınızı güçlendirmeniz için de fırsatlar sunar.

Yaklaşan doğumla ilgili endişe, multiparalar arasında ender görülen bir durum değildir. Daha önce doğrudan ve olumlu bir doğum deneyiminiz olmuşsa, bunun da aynı şekilde olup olmayacağını merak edebilirsiniz. Daha önceki doğumunuz zor veya hayal briçi olmuşsa, bu sorunlarla tekrar karşılaşmanın endişelerine gömülebilirsiniz. Bunlar, eşinizle, uzmanınızla veya doğum eğitimcinizle konuşmanıza değecek normal şüphelerdir. Bu şüpheleri aşmak, özgüveninizi güçlendirmek ve doğum deneyiminizi daha iyiye taşımak için çok şey yapabilirsiniz.

İkinci kez anne olan birçokları, diğer bir çocuğu yeterince sevip sevemeyecekleri konusunda endişelenebilirler. Bütün sevginizin ilk çocuğunuza gittiğini ve İkincisine pek bir şey kalmayacağım hissedebilirsiniz. Ya da yeni bebek geldiğinde, ilk çocuğunuza olan sevginizin azalıp azalmayacağını merak edebilirsiniz. Paylaşacak sınırlı miktarda sevginiz olmadığım hatırlamak yardımcı olabilir. Sevginiz asla azalmaz ya da tükenmez. Tıpkı bir mumun ilk alevini kaybetmeden sayısız mum yakabilmesi gibi, siz de sevginizi azaltmadan ya da tüketmeden yayabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder