10 Kasım 2016 Perşembe

Çok Sayıda Bebek Beklemek: İkizler, Üçüzler ve Diğerleri

Kadının birden fazla bebek taşıdığı hamileliklere çoklu hamilelik denir. Çoklu hamilelikler yaklaşık her sekiz hamilelikten birinde görülür. Avrupa ırklarıyla kıyaslandığında, çoklu hamileliklere Asya ırkları arasında dalıa az, Afrika ırkları arasında ise daha fazla rastlan maktadır. Ailesinde ikizler olan daha ileri yaştaki kadınlar, iri yarı veya çok uzun boylu kadınlar, multiparalar ve doğurganlık ilaçları veya yöntemleri kullanan kadınlar, çoklu hamilelikle karşılaşma olasılığına dalıa açıktırlar.

Çift yumurta ikizleri, iki yumurtanın iki sperm tarafından döllenmesiyle oluşur ve ikizler ancak aynı yaşta olsalar iki normal kardeşin benzeyeceği kadar benzerler. Tek yumurta ikizleri ise bir sperm tek yumurtayı döllediğinde ama dalıa sonra yumurta iki bebeğe bölündüğünde gerçekleşir. Her üç çift ikizden biri tek yumurta ikizidir. Üçüzler, dördüzler veya beşizler daha da ender görülür.

İki ya da daha fazla cenin kalp atışı duyulduğunda, aile geçmişinizde çoklu doğumlar varsa, hızlı kilo aldıysanız veya rahminiz normalden dalıa hızlı büyürse, çoklu hamilelikten şüphelenilebilİr. Eğer bir çoklu hamilelikten şüpheleniyorsanız, bir ultrason taraması şüphelerinizi doğrulayabilir. İkinci üç aylık dönemin başlarında ultrason taraması çoklu hamileliklerin yüzde 95’inden fazlasını tespit edebilmesine rağmen, bazıları doğuma kadar fark edilmeden kalabilir.

Çoklu doğum beklentisi hem heyecan verici hem de stresli olabilir. Birden fazla bebeğin gelişimini desteklemek, bedeninizi normalden fazla yorar. Beslenme düzeninizde aldığınız kalori miktarım artırmanız gerekebilir. Rahatsızlık, yorgunluk ve artan prematüre doğum olasılığı yüzünden daha fazla dinlenmeye ihtiyaç duyabilirsiniz. Yeni doğan ikizler, üçüzler veya diğerleriyle İlgili en yaygın sorunlar, prematüre doğanlarla ilgilidir. Çoklu hamileliklerde doğum daha karmaşık olabileceğinden, aile doktorunuzun veya ebenizin yerine - veya ek olarak - bir doğum uzmanına da ihtiyaç duyabilirsiniz. Daha fazla tıbbi balama ek olarak, arkadaşlarınızdan ve akrabalarınızdan da daha fazla ilgiye ihtiyaç duyabilirsiniz.

Çoklu hamilelik yaşayan anne adaylarına ve eşlerine duygusal ve pratik sorunlarında yardımcı olmak için ldtaplar ve destek gruplan mevcuttur. Ayrıca, doğum eğitimciniz de sizi daha önceki kurslarda çoklu hamilelik yaşayan ebeveynlerle bağlantıya geçmenizde yardımcı olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder