10 Kasım 2016 Perşembe

Doğum Öncesi Testler

Hamilelik dönemi boyunca, çeşitli cenin veya hamilelik sorunlarıyla ilgili doğabilecek belirtileri görmek için düzenli olarak gözlem ve/veya teşhis testleri istenecektir. Gözlem ve teşhis testleri arasındaki farkları bilmek önemlidir.

Bir gözlem testi, belli bir durumla ilgili olarak bebeğinizin ve sizin genel toplumdan daha yüksek risk taşıyıp taşımadığınızı anlamayı amaçlayan görece çabuk ve kolay bir yöntemdir. Sonuçlarınız pozitif çıkarsa, her zaman o durumu taşıdığınız anlamına gelmez; sadece taşıyor olabileceğiniz ve daha fazla test gerektiği anlamına gelir. Eğer daha sonra yapılan ilave testler durumun sizin için geçerli olmadığını gösterirse, gözlem testinizin ‘yanlış pozitif” sonuç taşıdığı söylenebilir. Gözlem testi sonuçlarınız negatifse, durumu taşıma olasılığınızın düşük olduğuna karar verilir ve daha fazla test yapmak gerekmez. Standart uygulama olarak, gözlem testlerinin çok düşük bir “yanlış negatif” oranı olmalıdır; yani, durumu taşıyan birini atlama olasılıkları çok düşük olmalıdır.

Teşhis testleri, genellikle daha konuya odaklıdır ve bir hamilelik komplikasyonu veya cenin sorunu bulunabilecek kadınları tanımlamak açısından daha güvenilirdir. Ama yüzde 100 doğru olamayacaklarından, bir teşhisi doğrulamak için çok sayıda test yapılması gerekebilir. Teşhis testleri genellilde daha zor, daha pahalıdırlar ve gözlem testlerine oranla daha fazla yan etkileri bulunabilir. Bu faktörler nedeniyle, çoğu up uzmanı teşhis testlerini ancak olumlu sonuçlanmış gözlem testlerinde veya diğer faktörlerden hareketle kullanır.

Doğum öncesi testler, sonuçlar normal bir hamileliği veya sağlıklı bir cenini gösterdiğinde, Özellikle güven vericidir. Ama sonuçlar belirsizse veya bir soruna işaret ediyorsa, bazı zor seçimlerle ve ciddi bir endişeyle karşılaşabilirsiniz. (Örneğin, bir amniyosentez, bebekte Down sendromu olup olmadığını gösterebilir ve aileye böyle bir durumda kürtaj isteyip istemeyecekleri sorulabilir.) Tıp uzmanınız size bu tür testler önerdiğinde, testi yaptırıp yaptırmamak konusunda bilgiye dayalı bir karar vermek için, aşağıdaki soruları cevaplamanız yararlı olabilir. Bu kilit sorular, özellikle testler potansiyel bir risk gösterirse önemlidir.
  • Testin amacı nedir?
  • Bu bir gözlem testi mi, yoksa teşhis testi mi?
  • Nasıl yapılıyor?
  • Sonuçlar ne kadar güvenilir veya tutarlı?
  • Anne veya cenin için riskler ya da sorunlar var mı?
  • Elde edilen bilgi, hamileliğimin gidişatım nasıl etkileyecek?
  • Pozitif veya negatif sonucun arkasından hangi adımlar geliyor?
  • Maliyeti ne kadar? Sigorta poliçem veya sağlık sigortam bunu karşılıyor mu?
  • Testi yaptırmamanın sonuçlan neler?
  • Benzer bilgileri almak için başka yollar var mı? (Yukarıdaki sorulan da başka alternatiflerle ilgili sorun.)
Bugün ilerleyen tıp teknolojisi sayesinde, doğum öncesi sorunları teşhis etmek giderek kolaylaşıyor; ne var İd bu sorunları tedavi etme becerimiz henüz o kadar ilerlemedi. Yine de, gözlem ve teşhis testlerinin de dâhil olduğu iyi bir doğum öncesi balamla, sağlıklı bir hamilelik donemi ve doğum yapma olasılığı büyük ölçüde artmıştır.

Doktorunuz veya ebeniz bir hamilelik komplikasyonundan şüpheleniyorsa ya da doğmamış bebeğin boyu, gelişimi veya durumu hakkında daha fazla bilgi gerekiyorsa, gerekli testleri isteyecektir. Bu testlerden ikisi özellikle daha fazla incelemeyi hak eder: Çok fazla bilgi verdiği için tıp uzmanlarının düzenli olarak başvurduğu ultrason ve kendi başınıza da yapabileceğiniz bir gözlem testi olduğu için cenin hareketi sayımı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder