10 Kasım 2016 Perşembe

Hamileliğe Hazırlanmak

İdeal olarak, doğum öncesi bakım hamilelikten çok önce başlar. Eğer mümkünse, sağlıklı bir hamilelik dönemi İçin gereken yaşam tarzı değişiklerini yapmak veya tıbbi destek aramak için hamile kalmayı beklemeyin. İşte, sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek için atabileceğiniz on adım:

1. Mevcut sağlık durumunuzu incelemek ve hamilelik planlarınız hakkında görüşmek için bir kadın doğum uzmanından randevu alm. Dişçinizden de randevu alarak, diş ve dişetlerinizi kontrol ettirerek gerekli temizlikleri yaptırın.

2. Eğer mümkünse, hem kendinizin hem de eşinizin ailelerinizin sağlık geçmişleri hakkında bilgi edinin. Sizin veya gelecekteki bebeğiniz için herhangi bir özel risk bulunup bulunmadığını öğrenin. İsterseniz, bir genetik uzmanıyla da görüşün.

3. Sigara, alkol veya keyif verici herhangi bir madde kullanıyorsanız, bunları bırakın.

4. İyi beslenin ve uygun kilonuzu koruyun. Günlük olarak bir hamilelik vitamini veya çoklu vitamin kullanmaya başlayın. Kullandığınız vitaminin yeterli miktarda folik asit içermesine dikkat edin.

5. Aşılarınızı güncelleyin. Kızamıkçık aşısı olup olmadığınızı kontrol ettirin. Eğer gerekiyorsa, kızamık, kabakulak, kızamıkçık, suçiçeği, difteri, tetanos ve çocuk felci aşılarınızı olun. Kızamıkçık ve suçiçeği gibi bazı aşıların, hamile kalmanızdan en az üç ay önce yapılması gerektiğini unutmayın. Bulaşıcı hastalıklara mümkün olduğunca maruz kalmayın. Yemeğe oturmadan önce ellerinizi dikkatle yıkayın, az pişmiş et yemeyin ve kedi idrarından uzak durun.

6. Şeker hastalığı, depresyon, anemi, epilepsi, çoklu sideroz, sistemik lupus eritematozus, iltihabi bağırsak hastalığı, yüksek tansiyon veya kardiyak hastalığı gibi kronik rahatsızlıklarınız varsa, hastalığınızı olabildiğince kontrol altına almak için doktorunuzla birlikte çalışın.

7. Sürekli reçeteli ilaç kullanıyorsanız, doktorunuza danışın. Hamile kalmadan birkaç ay önce doğum kontrol haplarını bırakın. Hamilelikte zararlı olduğu bilinen ilaçlar kullanıyorsanız, onlardan uzak durmaya çalışın veya daha güvenli başka alternatifler bulun.

8. Zehirli kimyasallardan ve maddelerden uzak durun. Potansiyel zehirleri tanımlayıp ortadan kaldırmak için evinizi, işyerinizi ve yaşadığınız ortamları gözden geçirin.

9. Babanın sağlığının ve yaşam tarzının da bebeğin sağlığım etkileyebileceğini unutmayın. O da bu değerlendirmeleri yapmalı ve gerekli değişimleri gerçekleştirmelidir.

10. Sağlığınızı koruyun ve sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürün. Düzenli olarak egzersiz yapın, yeterince uyuyun, stresten uzak durun ve ilişkilerinizi istikrarlı hâle getirmeye çalışın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder