10 Kasım 2016 Perşembe

Hamilelikte Düşünülmesi Gereken Özel Konular

Annenin Yaşı

İstatistikler, bir kadının çocuk taşıması için en ideal yaşın yirmi İla otuzların ortalara olduğunu göstermiştir. Ergenlik çağının başlarına, otuzların sonlarına veya kırklı yaşlara oranla bu dönemde dalıa az sorunla karşılaşılmaktadır. Ama buna rağmen, otuzlu veya kırklı yaşlarında ilk kez doğum yapan kadınların oranı hiç olmadığı kadar yüksektir. Daha genç ve dalıa yaşlı kadınlar daha fazla hamilelik riskiyle karşılaşsa da, herhangi bir yaştaki sağlıklı bir hamile kadın, muhtemelen sağlıklı bir bebek dünyaya getirecektir.

Ergenlikte Hamilelik

Ergenlik çağında ve hamileyseniz, özel güçlükleriniz ve ihtiyaçlarınız vardır. Genç bedeniniz muhtemelen güçlüdür. Sağlıklı bir hamilelik yaşama olasılığınız yüksektir; özellikle de iyi beslenirseniz, hamileliğin erken dönemlerinden itibaren düzenli olarak doktorunuzu veya ebenizi ziyaret ederseniz ve uyuşturuculardan, alkolden ve tütünden uzak durursanız...

Bedenleri İyi durumda olduğu için ergenlik çağındaki kadınlar genellilde başarılı doğumlar gerçekleştirirler. Genç olduğunuz için rahminiz muhtemelen güçlü, bağlarınız ve dokularınız esnektir. Bu doğum sancılarının dalıa az acı verici olacağı veya daha çabuk biteceği anlamına gelmez ama tıbbi müdahalelere ihtiyaç duymayabilirsiniz.

Kendinize bakmak, okula gitmek, ebeveynlerinizle ve bebeğinizin babasıyla ilişkilerinizi sürdürmek ve bebeğinizi alıkoymak veya başkasına vermekle ilgili kararlarınızda bebeğinize duyduğunuz sevginin sizi yönlendirmesine izin verin. Şehir veya belediye sağlık kurumlarmdan, hamilelikte danışmanlık organizasyonlarından veya doğum eğitim organizasyonlarından yardım alabilirsiniz.

Otuz Beş Yaşından Sonra ilk Hamilelik

Bugün kadınlar çok çeşitli nedenlerle ilk hamileliklerini otuz beş yaşından sonraya kadar erteliyorlar: Kariyer veya eğitim öncelikleri, fınansal konular, kısırlık, eş bulamamak veya ebeveynliği, “biyolojik saat” artık ya şimdi ya da asla diyene kadar ertelemek gibi. Çocuk sahibi olmadan önce kariyer yaşamının ortalarına kadar beklemek, bugün iyi eğitimli veya profesyonel kadınlar arasında oldukça yaygın bir norm hâline geldi, çünkü bu kadınlar için ebeveynlik çok çeşitli çekici seçeneklerden sadece bir tanesini oluşturuyor.

Muhtemelen otuz beş yaşının üzerinde ilk kez hamile kalmanın kadın İçin oldukça riskli olduğunu ve daha genç bir kadına oranla d alı a fazla tıbbi komplikasyona neden olabileceğini bir yerlerden okumuşsunuzdur. Bıı doğrudur ama nedenleri net değildir. Yaşın kendisi, diyabet veya kalp hastalıkları gibi kendi başına bir hastalık değildir ama kadınların yaşı ilerledikçe, genç kadınlara oranla, uzmanların her hamile kadında dikkat ettiği bazı sorunlarla karşılaşma olasılıkları artmaktadır: Yüksek tansiyon, gebelik döneminde diyabet, ceninde gelişim sorunları veya kalıtsal bozulduklar, plasenta sorunları, fibroidler, doğum sorunları ve diğerleri gibi.

Peki, neden yaşı daha ileri kadınlar daha büyük risk altındadır? Bunun nedeni belki şu olabilir: Bir kadın ne kadar uzun yaşarsa, zayıf sağlık uygulamalarına, kazalara, hastalıklara veya çevresel etkilere o kadar acık hâle gelir. Ama yıllar boyunca sağlığınızı iyi koruduysamz ve kendinize iyi baktıysanız, yaşınız çok da büyük bir risk faktörü oluşturmaz.

Bu yaş grubundaki kadınlar arasında oldukça yaygın olan stresli bir yaşam tarzı ya da iş, hamilelikte yüksek tansiyon veya prematüre doğum gibi komplikasyonların olasılığını artırabilir. Yorucu bir işe ek olarak bir bebek büyütmenin gerekleri, çok fazla gelebilir. İşinizdeki stresi azaltmayı ve dinlenip gevşemek için daha fazla zaman ayırmayı gerekli bulabilir veya isteyebilirsiniz.

Yaşı daha ileri kadınlar, genç kadınlara oranla down sendromu denen'zihinsel geriliğe ve fiziksel anormalliklere neden olan genetik bozulduğa sahip bir bebek taşıma riskiyle daha fazla karşı karşıyadır. Bu durum, amniyosentez veya koryonik villüs örnekleri alınarak tespit edilebilir. Hamileliğin başlarında, otuz beş yaşının üzerindeki kadınlara bu testlerden biri önerilir. Eğer down sendromu veya başka bîr genetik bozukluk tespit edilirse, kürtajı seçebilir veya kendinizi özel ihtiyaçları olan bir çocukla yaşamaya hazırlayabilirsiniz.

İleri yaşta bir hamile kadın olarak, çocuk taşımaya yönelik tutumunuz yaşınızdan ve deneyimlerinizden etkilenebilir. Geçmişinizde kısırlık sorunu yaşamışsanız veya düşük yapmışsanız, muhtemelen “yüksek riskli” veya “sağlıksız” durumunda kalmaya daha açık olursunuz. Sorunları tespit edip düzeltmek üzere tasarlanmış geniş kapsamlı testler ve yöntemlerle, normal ve sağlıklı bir bebek dünyaya getireceğiniz konusunda garanti atayabilirsiniz.

Bazı kadınlar testlerin kendilerinden de rahatsız olmaktadır, çünkü testler her zaman tutarlı değildir ve olası sorunların hepsini tespit edemeyebilirler. Doğum komplikasyonlarına gelince, otuz beş yaşının üzerindeki kadınlar arasında sezaryen doğum oranının ortalamanın üzerinde olduğu doğrudur ama bunun da nedenleri net değildir. Sorun hamilelik komplikasyonlarındaki oranın artışı olabilir; örneğin, plasenta kopması gibi bir durum, genellikle sezaryen doğumu gerektirir. Bazen, tıp personeline bağlı olarak, yaşı daha ileri bir kadının doğumda karşılaşacağı sorunların sezaryenle ortadan kaldırılma olasılığı, daha genç bir kadının karşılaştığı aynı sorunlara oranla daha yüksek olabilir.

 Otuz beş yaşının üzerinde ve hamileyseniz, iyi bir sonuç ve duygusal tatmin elde etmek İçin neler yapmalısınız? Gerçek şu ki herhangi bir hamile kadının yapmak zorunda olduklarından daha fazlasını ya da daha azını yapmanız gerekmez. Kendinize iyi bakın, stresi azaltın, yetkin ve ilgili bir doktor veya ebeyle iyi doğum öncesi balam alın, testler ve yöntemlerle ilgili seçeneklerinizi iyi değerlendirin ve sorunlarla ancak karşılaştığınızda (ve karşılaşırsanız) ilgilenin. Doğum kursları neler bekleyebileceğiniz, karar verirken eşinizle nasıl çalışmanız gerektiği ve doğumun stresiyle nasıl başa çıkacağınız konusunda gerekli şeyleri öğrenmeniz konusunda size yardımcı olacaktır.

Bazı kadınlarda sorunlar çıksa bile -siz de onlardan biri olabilirsiniz- bu sorunlar neredeyse daima çözülebilir, tedavi edilebilir veya kontrol altına alınabilir şeylerdir. Diğer hamile kadınlardan daha ileri yaşta olsanız bile, yine de son derece sağlıklı bir sonuç bekleyebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder